Scoil: Louisburgh (uimhir rolla 5128/9)

Cluain Cearbán, Co. Mhaigh Eo
Thos. J. Morahan

1. Na Sídheoga i gCluain Cearbán
    Is beag tír ar dhromchla an domhain mhór indiú nach bhfuil trácht eicínt inntí ar na "sídheoga" nó na "daoine maithe" mar a goirtear díobh ar uairíbh. Go h-áirithe igcáis na sean daoine; is iongantach an creideamh atá acu ins na "daoine maithe" acht níos suim-eamhla fós an faitcíos agus an tuthbhás a cuireann na "sidheoga" ortha. Agus níl a mhalairt fíor igcás paróiste Cill Gaobhair, tá an limistéir sin tíre lán de liosa agus fiorda go bhfuil dlúth bhaint acu adeirtear leis na "daoine maithe". Nóstar alán lán sgéalta fútha cuid acu doi-creidthe gan dabht acht cuid eile increidthe go leor. Innsigheann Pádhraic Mac Domhnaill faoi eachtra ana ait a thárla
    Clementín Ní Mhóracháin
    John Ball