Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó ó shoin bhí Rí ag agus a bhean ina chómhnuidhe i bpálás mór agus ní [?] acú acht aon mhac. Bhíodh an Prionnsa óg amuigh seilg go minic. Lá amháin bhí sé amuigh ag seilg agus chas sean-fhear leis agus d'iarr sé d'en bprio [?] an raibh sé indhán cardaí a imirt. Thosuigh siad ag imirt agus fúair an Prionnsa óg an cluiche.
    Annsin dubhairt an sean-fhear leis an bprionnsa aon rud a d'fiafruigh sé de go ngeobhfaidh sé é. D'inis sé de'n sean-fhear go leór ainmhidhthe a chuir isteach i bhfeirm mór a bhí aige. Bhí draoiodheacht ag an fhear, agus nuair d'féach an Prionnsa ar an bhp [?] bhí sé lán le h-ainmhidhthibh. Annsin thosuigh siad imirt arís agus fuair an sean-fhear an cluiche an t-am seo. Dubhairt an sean-fhear leis an bprionnsa annsin é féin a fhághail amach roimh bliadhan agus lá ón lá sin acht gan an dara oidhche codladh in aon teach ná dhá bhaidh ithe d-aon bhord. D'imthigh an Prionnsa abhaile agus brón air. D'innis sé an sgéal le na h-athair agus a mháthair agus dubhairt an t-athair go mbfhéidir
    AT0313: The Girl as Helper
    Mairéad Ní Mháille