Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

1. Oighre na Coille Glaise.
    Fadó fadó bhí rí in Éirinn. Bhí sé pósta agus bhí mac aige agus bhí dúil mór ag an mac in imirt cártaí. Bhí a athair ar buile leis agus ní raibh fhios aige cé'n caoí a mbainfeadh sé an droch nós sin as agus cheap sé ar sheift. Chuir an t-athar é isteach i seómra dhó féin agus nuair abhí sé ag cur an glas ar an doras d'iarr an mac impídhe air na cártaí a thabhairt dhó sa seómra ionnus go mbéidh sé ag breathnughadh ortha agus thug an t-athar dhó iad. Dhún sé an doras annsin agus chuir sé an glas air. Nuair a bhí sé cúpla lá sa seómra tháinig fear chuige tríd an mballa. D'fhiafruigh an fear de an raibh cead aige cluiche a imirt leis agus dubhairt an prionnsa leis go raibh agus fáilte agus shuidhe siad síos chuig an mbórd, acht sul ar thosuigheadar ar an gcluiche dubhairt an fear a tháinig isteach go mba cheart rud eicín a
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin