Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhéidh sé i meadhon oidhche glaoidhfidh sé am[ach] aríst "bhfuil tú i do codhladh, a mhic rígh Éireann," [agus] freagreóchaidh an toirtín atá i lár na leaptha "ní'l go fóill" agus nuair bhéidh sé breacadh an [lae] glaoidhfidh sé amach aríst "bfuil tú i do codhl[adh] a mhic rígh Éireann" agus abróchaidh an trío[mhadh] toirtín go bhfuil mac rígh Éireann agus [a] inghean leath-bhealaigh go h-Éirinn anois. Eireóc[haidh] m'athair díreach annsin agus chuirfidh sé dialla[it] ar an eic sleamhain dhubh agus eireóchaidh sé san a[...] agus ní bhéadh sé i bhfad go mbhéidh sinn ceapuighth[e.] Chuala mise m'athair ag rádh uair amháin nach rai[bh] an bás indhan do go gcasfaidhe air gaisgi[dheach] a mbainfheadh an claidheamh soluis féin dhe a[gus] a marbhóchaidh leis é agus ar an adhbhar sin [...] mé claidheamh m'athair liom agus béarfaidh mé dhuit é agus nuair fheiceas tú é ag teacht ró-gar do'n bhád chaith leis an gclaidheamh solu[is é] agus tiocfaidh splannc teine as an gclaidhea[mh] amuigh san bhfairrge a mharbhóchaidh é. Thug sé do [an] claidheamh soluis agus chroc sé ar a bhásta é [Nuair?] scáil an lá amach dubhairt sí leis dearcadh [in a]
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin