Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a d'éírigh bean an tighe ar maidin fuaidh sí ag tabhairt bidh dho na cearca, agus thainic an franncach amach ag ithe leoibh. Bhí sé comh mór go riabh faitchíos ar an mnaoi roimhe. Nuair a chonnaic cat an tighe é d'éirigh sí 'na suidhe agus dhearc sí ar an gcat eile. D'éirigh an cat eile agus dhearc an péíre ar a chéile. Léim cat an tighe agus fuair sí greim ar an bhfranncach. Ní túisge a bhí cat an tighe i ngreim air ná bhí an cat eile domh luath léithe. Bhí siad ag dul do'n bhfranncach nó gur mharbhuigh siad é.
    Ní raibh aon misneach ag cat an tighe dhul i n-a choinne nó go ndeachadih sí faoi dhéin an chait a thóg í an bhliain roimhe sin.
    Thug bean an tighe bainne dóíbh nuair a bhí an franncach marbh acu
    Caitlín Ní Dhochartaigh