Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhios aimsir maith le teacht bionn an ghrian an -dearg ag dul faoi di , agus bhi cineal toit thart ins na gleanntai; bionn drucht an-trom ar an talamh agus bionn an drucht sin an-fhuar.
    Nuair a bhionns sneachta le theacht bionn an speir an-dorcha agus bionn an ghrian an-mhuisceamhail.
    Nuair a bhios fearthainn no boglach ag teacht , bionn na reallta dorcha agus an speir mar bheadh si ag suibhal .
    Nuair a bhionns an tiar ceatha ag dul o bhun go bun na speire bionn fearthain air . agus nuair a bhionns an ghaoth ag feadhgail ar na dorsa bionn fearthainn le tigheact comh maith .
    Nuair a bhionns gaoth aniar ann bionn fearthainn le tigheacht, ach muna bhfuil si mor ni bheidh an fhearthainn le teacht go luath .
    Máire Ní Bhroin
    Ceathrú na gCloch, Co. Mhaigh Eo