Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhios an ghrian go h an-dearg ag dul faoi duithe deirtear go mbionn uair mhaithh air . Nuair a bhios dath an airgid bhuidhe uirthi bionn uair mhaith air comh maith . Nuair a bhios si slaigthe isteach sa speir a's gur ar eigin agus d'fheicfea i , bionn boglach no fearthainn air .
    An oidhche a mbionn na realtoga go h an - mhor agus iad ag preabadach bionn droch- uair air ; an oidhche a mbionn siad go h an - bheag bionn uair mhaith air .
    Nuair a thigeanns an ghealach ur abruigheann na sean-daoine go mbionn si caithte ar chul a cinn agus go mbionn droch- uair air . Nuair a bhionn si glan direach sa speir bhionn uair mhaith air , agus nuair a bhionns ceo uirri , bhionn fearthainn air .
    Teach soluis an Bhaile Ghlais , nuair a dhearcann an solas mhor bionn
    Máire Nic Oireachtaigh