Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhios an ghaothh anoir no anoir andeas , agus nuair a bhios an ghrian dearg ag dul sios di beidh aimsir mhaith ann . Ma bhionn na cearca ag rinnce o ait go h-ait ; ma bhionn na ba ag fanacht amuigh go mall ar an tsleibh , no a bhionn na h-asail uilig ag geimnigh le h-athas beidh uair mhaith ann. Ma bhionn an mhaidin fliuch agus ma teigheann na cearca amach ag piocadh doibh fein , beidh droch la ann; ach ma fhanann siad ar fascadh ni mhairfidh an fhearthainn i bhfad . Nuair a bhios gaoth le teacht craitheann na ba agus ainmhithe eile iad fein . Nuair a bhios droch - aimsir ag teacht bionn ceo ar na cnuic agus bionn na tonntracha an-aird agus bionn cubhar ban fuadaighe gach bealach .
    Máire Ní Thaidhg