School: Glenamoy (roll number 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Beoláin

1. Tá mé in mo chomhnaidhe i mbaile an Mhuilinn. Baile beag 'seadh é, acht tá níos mo tighthe ann anois ná mar a bhí fadó. 'Sé an fáth go bfuair sé an t-ainm sin ná go raibh muileannóir annseo fadó agus bhí muilleann aige le h-aghaidh éadaigh do bhriostáil. Bhí níos mo daoine ann fadó ná mar atá anois. Chuaidh go leor aca sall go "America" agus níor tháinig cuid acú ar ais o shoin, acht chuidigh siad go maith leis na daoine a bhí sa mbaile. Do chuir siad airgead agus éadaigh chucú. Níl aon duine i mbaile, in Mhuilinn 70 blían d'aois. Tá an fear is dine ar an mbaile timcheall 65 bliadhan. Tá lorg cuid de na sean tighthe le fágháil go fóil ann. Ní raibh aon teach ceann slinne ann chor ar bith ann fadó, tighthe ceann tuighe a bhí ann, tá athrú an mhór tagcha ar an áit o shoin.
    C. Ní Choirleacháin