School: Glenamoy (roll number 13882)

Gleann na Muaidhe, Co. Mayo
Séamus Ó Beoláin

1. Seo é ceanntar Baile an Mhuilinn. Seo é an fáth gur glaoidheadh an t-ainm sin air. Bhí muileannóír annsin fadó agus ní raibh aoinne in a chomhnaidhe in Éirinn acht ainmhaidhthe fiadhaine agus coillte. Ní raibh tighthe ar bith ann ach tnuair a tháinig na daoine, bhí tighthe déanta de Shlave acú. Tá tighthe ceann sgláa i nGleann na Muidhe. Tá gach teach i mBaile an Mhuilinn déanta de cement agus tá ceann slinne ortha. Tá mé in mo chomhnaidhe i mBaile an Mhuilinn, agus tá Baile an Mhuilinn i bparóiste Cillcomain. Seo é an fáth gur glaoidheadh an t-ainm sin air. Bhí naomh in a chomhnaidhe annsin fadó darbh' ainm "Comain," agus rinne sé cill nó teampall annsin, agus glaodhtar Cillcomain air o shoin. Tá triúr daoine i nGleann na Muidhe agus tá siad ábalta sgéalta a innsinte faoi Éire fadó.
    Máire Ní Ghraith
    P. Mac Graith