Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé ar an torann go cúin agus nuair a tháinig sé gar don torann connaic sé an leipreachán faoí sgáth crainn fuinneóga.
    Bhí sé ag obair go cruaidh agus níor airigh sé an fear gur rug sé air. D'iarr an fear an pota óir ar agus d'iompuigh sé thart agus dubhairt sé an bhfeiceann tú an sighe-bhean úd tá an t-ór aici sin. "Dfeach an fear thart air agus nuair a diompuigh sé thart arías bhí an leipreachán imighthe.
    Nuair a dfeicfeá an leipreachán chaithfeá do shuil a choinneál air i gcomhnuidhe nó dimtheóchadh sé as amairc. Rug fear eile ar leipreachán úair eile agus fuair sé snísín agus chaith sé ar éadan an fhir é. Do thosuigh an fear ag srómhartaighil agus nuair a stop sé bhí an léipreachán imighthe.
    Máire Ní Mheara
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo