Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

Ar an leathanach seo

1. Rí na sigheóga nó gréasaidhe na sigheóga a tugtar ar an leipreachán. Fearín beag seadh é ag a bhfuil go leór cleas. Tá sé tuairim troigh ar oidre. Bíonn sé gléasta in éadaigh dearga agus uaithne agus bíonn hata mór árd air. Bíonn pota óir agus crúisgín uisge-bheatha aige.
    Úaireannta bíonn sé istigh faoí sgáth crainn ins na coilte agus bíonn sé ag feistiú bróg agus dhá dhéanamh. Bíonn an t-airgead fághta lé na h-ais aige agus nuair a chluineann sé aoinne ag teacht chuighe cuireann sé i bholach é.
    Chuaidh duine isteach i gcoill lá agus do chúala sé torann an chasúr a raibh an leipreachán dhá oibriú. Dó rinne
    Máire Ní Mheara
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo