Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

Ar an leathanach seo

1. Níl go leór stair ag baint leis an gceanntar seo ní raibh aon cath nó rud ar bith mar sin ann. Se an cath is giorra don áit seo an cath a bhí i Sruth-Fhola.
    Bhí taoiseach ins an mbaile is giorra do'n bhaile seo,m taoiseach a tháinig ó Tír Connall chun an mic liam do thoghadh. Tá caisleán gar go maith dhúinn, ceann de na caisleáin a thóg an tighearna Brúnach, tighearna talmhan a bhí ina chomhnuidhe ins an bparáiste seo.
    Bhí dáréag mac aige agus rinne sé caisleán lé h-aghaidh gach ceann acú, agus ceann eile dó féin. Sin trí cinn déag ar fad. Rinne sé annseo agus annsúd iad ar fuid an stáit. Tá an cuid is mó acú ag seasamh go fóíll.
    Máire Ní Mheara
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo