Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

Ar an leathanach seo

1. Tá trí roilig i gCillmheadon, da roilig Caitloca agus roilig Prathdún. Bhí fear ann fadó agus tá sé curtha i roilig gCillmheadhon agus is iomda uair a connaich sé sídróga.
    Bhí se ag dul an bóthair oidche amáin in aice leis an roilig. Chasad fear leis agus d'íarr sé rúinne tobach uaid. Níor cuinne an fear a bhí a dhul an bhóthair go raibh an fear seo caillte. Tug se tobach dhó, nuair a bhí sé untighte uaid sin é an uair ar cuimhnide sé gur raibh an fear sin curtha le fada.
    Nuair a thánig sé abhaile d'innis se dhá beal é agus bhí sé an aisteacht ar feadh na h-oidche. Níor colad se ar feadh na h-oidche sin le sghannraid. Fear an-deas sochair a bhí
    Bríghid Ní Mhállaigh
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo