Scoil: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí go leór tighearna talmhan san áit seo fadó. Dob é an tighearna talmhan do bhí ins an áit seo Knox Fair. Bhí go leór eile ins an cheanntar seo chómh maith, seo ainmneacha cuid acu :- Tighearna Blaca, Tighearna Muiléar, Tighearna Moore, Tighearna Brúan, Tighearna Leinseach, Tighearna Máirtín, Tighearna Chadhain, Tighearna Kierwaine agus Tighearna Leitrim.
    Bhí an-cháil ar Tighearna Leitrim go raibh sé an dona ar fad. Bhí trí céad acra aige I gCondae Mhuigheó agus trí chéad eile I nDún na niall. Rinne na daoine iarracht cúpla uair é a mharbhú san dá Condae acht ní féidir é. Bhí cuthlaith iarann air taobh istigh dá chuid éadaigh. Fá deireadh, mharbhuigh fir I nDún na nGall é le gunaí.
    Eibhlín Ní Chadhain
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo