School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. (continued from previous page)
    Tá cuid acu marbhú anois agus cuid eile i Sasna. Do bhí cuid acu sáthach maith do na daoine agus bhí cuid eile go h-an dona ar fad. Do chuireadar go leór daoine bochta amach ar an mbóthar mar gheall ar an chíos. Úaireannta bhíodh sé íocha acu agus úaireannta eile ní bheadh.
    Dá mbéadh duine ar an mbaile a mbéadh bó aige tógfhadh siad an bó uaidh dá mbéadh duine eile ar an mbaile nach mbéadh an chíos íoca aige. Bhíodh ar na daoine na ba a choinneál istigh sa teach nó thógfhadh siad uaidh iad.
    Is minic a tháinig síad isteach ins na tighthe ina raibh sgata páiste, nuair nach mbéadh an chíos íoca acu, agus leagadh siad an teach orra. Chuireadh siad amach ar thaobh an bhóthair na daoine bochta. Do bhí na tighearna ina gcómhnaidhe i Sasna agus ghruaidh siad cath. Mar gheall ar sin tháinig síad anonn agus thóg siad an talamh..
    Ní raibh aon slighe
    Eibhlín Ní Chadhain