School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Tá trí roilig ins an paráíste seo. Dhá roilig Caitliceach agus roilig Protusúnach. Ta an roilig Protusúnach ann lé fada. Tá fotracaí sean teampall ionnta acht níl aon fothrachaí ins an roilig núa. Tá an sean Roilig líonta acht tá daoine dhá chuir ann fós, daoine atá áiteacha tógfa acú cheana.
    Sul a rinneadh an ceann núa do bhí ar na daoine a tháinig chuig an páráiste seo dul go dtí an paráiste ina raibheadar ar dtús lé na daoine marbh. Tá cruinnte ins na sean roilig ach níl aon cheann ins an cheann núa. Ta an roilig Protústanach an sean ar fad. Tá sé ar an cheann is sine thart annseo acht amháín an ceann atá i gConga.
    Tháinig Naomh Phádhraigh
    Máire Ní Mheara