School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Do bhí triúr dearbhrathar ina gcomhnaidhe I dteach beag fadó agus ní raibh éinne acú ar sgoil ariamh .An úair sin do bhí meas mór ag daoine ar béarla. Ní raibh aon bhéalral acú - san , agus cheap siad dá mbead beagán acú go mbeadh siad saidhbhir.
    Dubhairt an ceann ba shine acú go rachadh sé ar sgoil lá ar na bhárach chun béarla a fhóghlium. Chuidh sé ann agus d'fhóglium sé dhá fhocal béarla . 'We three' an dhá fhocal a d'fhógluim sé . Bhí athas mór air. Nuair a tháinig sé abhaile dubhairt sé lé na dearbhrathar eile go raibh béarla aige. 'Abair dúinn é ' ar siad - san . 'We Three' ars an dearbhrathar ba shine. 'Céard é sin?" arsa an beirt eile.Níl a fhios again arsa rear an bhéarla.
    AT1697: “We Three; For Money.”
    Máire Ní Mheara