Scoil: Caisleán na hÉille (The Neale)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    “A Phaits, a Phaits,” arsa’n glór sganruighthe ‘n-a dhiaidh. “In ainm Dé céard atá ag cur as duit ó tuige a bhfuil tú ag imtheacht uaim mar sin?”
    Ba bheag an áird a thug Paits air acht é ag rith i ndiaidh na ndoine a bhí ag an dtorramh.
    Rith !!! d’fhéadfá rith a thabhairt air: an corp agus an braithlín air ag rith i ndiaidh na ndaoine agus an diabhal – mar eadh – a mhíle dícheal ag iarraidh breith ar an gcorp.
    “Nuair is cruaidh do’n chailligh caithfidh sí rith,” Bhuel rith daoine an oidhche sin nár rith le trí scór bliadhanta roimhe sin ba ghearr go raibh an comhursanacht ar fad tre n-a chéile. Thuit cuid de na daoine i bhfanntais acah leis an gcuid eile go dtí gurbh éigin dóibh tabhairt suas le tuirse agus lagar.
    Nuair a chiúnaigh na daoine tháinig siad i gcionn a chéile. Ní raibh fhios acu cé’n t-úghdar a bhí leis – leis an obair a bhí ar siubhal ach fríothadh ama gurb’ iad na
    AT1406: The Merry Wives Wager
    Máire Ní Eithir