Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    futha thart ar an áit seo agus fuair go leor áiteacha ainmneacha uatha. Cuir i gcás Cinn Ultach agus Baile na n-Ultach. Tá na h-áiteacha seo i n-aice an pharáiste seo. Tá tobar beannuighthe i Sliabh Dairt i n-aice lé Cluan Caoin ar a dtugtar Tobar na Croise. Tá an altór lé feiceál ann fós ar a mbiodh an sagart ag ofráil an Aifreann i n-aimsir na bPéin-Dlighthe. Tá béal oideas ann a deireas na feidir uisge an tobar sin do thé ná d'feucadh ar an teine. Do bhiodh patrún ag na daoine ag an tobar sin. Go dtí seachtmú mbliadhain o shoin. Timcheall an ama sin rinne fear ar a dtugtar [???] air rud eicint as an mbealach sa tobar mar b'eigin do na daoine a dul treasna phiosa talmhan leis ar a mbealach cuig an tobar. Nuair a bhí na daoine go léir bailighthe tháinig colúr san aer os a gcionn agus chuir sé mallacht ar an gCongnaileach. Bhí goiríní ar craiceann
    Brígid Ní Fhlanagan
    Sean P. Ó Flannagáin