Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. (ó Pháraic Mac Héil , Trian, Turloch)
    Tá Oileán Í suidhte i Loch Con. Bhí fear in a chomnuide in Oileán Í uair amháin agus bhí cú aige. Bhí an cú seacht mbliadna ar an dteallach agus ní dhéanfadh sí faic (?) da maighistir.
    Théigheadh an fear amach ag iasgaireacht gach lá. An lá seo nuair bhí sé ag dul amach d'éirigh an chú agus chuaidh sí leis. Nuair a bhí sé amuigh ar an loch tháinig eascú mhór agus bhí sí ag iarraidh dul isteach san mbád. Léim an mada ar cheann na h-eascon agus rinne sí iarracht í a marbhú acht theip (?) uirthi. Do tharraing an eascú an chú isteach san loch agus do bháidh (?) sí í.
    D'imthigh an fear abaile agus
    Oileán Aodha, Co. Mhaigh Eo