Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. Sgéal Greannmhar
    Bhí sagart ann uair amháin. An t-Athair Ó Ceallaigh a bhí mar ainm air. Bhí sé in a chómhnuide i leath Leath Árdan Baile Beag atá cúpla míle ó bhun Neiphin.
    Uair amháin bhí sé ag dul ar aistear fada. Ar an abha seo bhí abha le treasnú aige agus ní raibh sé indon í a treasnú. Bhí fear ag obair i bPáirc a bhí in aice na h-aibhne agus tháinig sé le cuidiú leis. Céard a rinne sé acht an sagar[t] a chur ar a dhruim agus nuair a bhí sé ag treasnú na h-aibhne thoisigh sé ag cainnt fa na Peacaidh a rinne sé ar feadh 'na bliadna.
    Dubhairt sé gur mharbhuigh sé fear agus dubhairt an sagart gur mór an peacadh é sin. Dubairt sé gur mharbhuigh sé ceann eile agus dubhairt
    Áine Ní Seomra
    Croithleán, Co. Mhaigh Eo