Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    arís is arís eile uirthi greim a thabhairt dóibh. Sa deireadh chonnaic sí mála min coirce san tigh agus d'airr sí uirthi a lámh a chur isteach san mála agus an oireadh is a bfastóchadh dá láimh a thabhairt dí. Rinne an bhean amhlaidh, agus trí gráiníní a bhí ar a láimh agus thug sí di iad.
    Bhí pota rios ar teine agus uisge ann. Thóg Brighid an clár de'n photha agus chaith sí na trí grainíní mine isteach. Ag cur an chláir ar an bpta amach leo gan tada d'fhághail. Nuair a bhíodar sgathamh fada imthighthe thóg duine de mhuinntir an tighe an clár do'n phota agus is ortha uilig abhí an t-iongnadh (?) trí ghais coirce d'fheiceál fásta san bpota.
    Catoilicigh a bhí i muinntir an tighe agus ba mhaith a bhí fhios aca gur chuireadar bean an-naomhtha amach gan greim a thabhairt di. Bhí an-bhrón ortha go mór mór ar Bhuachaill
    Sorchada de Róiste
    Trian Uí Bhrógáin, Co. Mhaigh Eo