Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

maith múinte a bhí timcheall fiche bliadain d'aois.
    Chuaidh sé ag marcuigheacht ar chapall, é cosnochtnuighthe ag iarraidh tigheacht suas leo. Chuaidh sé tré pháirceanna thar chlaidhthe tré choillte is driseacha go dtáinig sé suas leo. Ba truagh an radharc é feiceál ar a ghlúna ag iarraidh párdúin ó'n naomh.
    Níor airigh Martan mar a b'ainm dó go raibh a chuid fola uilig caillte leis an stróiceadh a fuair sé - ó na driseacha is eile. Thuit sé do'n chapall agus fuair sé bás mar naomh, agus suas go Flaitheas le n-a anam.
    Tuiteann oidhche Fhéile Mhartain naoi n-oidhcheannta indiaidh Shamhna. An oidhche sin nó an lá roimhe sin is ceart fuil a dóirteadh in onóir an naoimh a fuair bás agus a chuid fola imthighthe.
    Cleachtuightear an sean-nós sin san gceanntar seo agus marbhuigtear gandal
    Sorchada de Róiste