School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne
The Schools’ Collection, Volume 1057, Page 83a

The Schools’ Collection, Volume 1057, Page 83a

1. Sgéal
    Bí béirt fhear i Leitir-Ceannain fadó shóin Séan agus Domhnall ar b’ainm daobhtha. Bhí Séan pósta agus Máire a b’ainm do’n bhean a bhí aige. Fear meadhon aosta a bhí i nDomhnall agus thighead sé isteach ach’an oidhche go tóigh Shéain. Bhí clog mhór crochta ar an balla ag Séan agus bhí an bhéirt ag dhiospoireacht fa ce a deireadh, “Anonn agus anall agus arais” fhad a’s bhí an “Pendulum” ag gabhail anonn agus anall agus ag teacht arais go cionn uaire. Dubhairt Séamas go ndeanfadh séiséan é “Cuirfidh mé síos punnta nach ndeanfaidh arsa Domhnall. Maith go leor arsa Sean fág an punnta ar an fuinneoig agus toiseochaidh mé. Bhí Domhnall na shuidhe ar cataoir agus a dha shuil saidhthe ins an fhear a bhí ag amarch ar an Phendulum agus ag rádh “Anonn as anall bhí an uair cor-a bheit caithte anois agus bhí Domhnall ag éirghe rud beag mio-sasta no bhíos aige indiaidh na h-uaire go mbeadh an punnta caillte aige.
    Smaointigh sé ar phlán. Siubhal sé amach a’s an chistinigh in gan fhíos agus chuaidh sé síos go seomra beag in áit a rabh bean Sheain ag obair go dithchilleach ag nighe eaduigh. Maise a Mháire a thaisge ní mhaith liom droch sgéala a thabhairt cugat. Tá Séan na shuidhe shuas ins an chistinigh anois le cor-a-bheit uair agus níor labhair sé focal liom rith an ama acht ag radh “Anonn a’s anall agus
    Maighréad Breathnach
    Grainne Breathnach