Scoil: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. Sean Sgeal.
    [-]
    Bí rí agus bainríoghan ann fad ó shoin, agus bhí triuír nigneach acu. Bhí tobar acu, agus athchúinge ar bith a d’iarrthi as an tobar seo geobhfaide é. Tráthnóna amháin, rinne na nighean acha suas eatorra fhéin go rachad siad síos ins an tobar agus go ndiarrfadh siad athchuinge éiginteacht.
    Chuaidh an bean a ba shine de na nigheanacha síos ins an tobar agus d’iarr sí mar athchuinge an gaisgidheach a b’fearr san domhan thoir a theach chuici an oidhche sin. Cuaidh an dara bean síos, agus d’iarr sise mar athchuinge an gaisgidheach a b’fearr san domhan thiar a teacht chuici-se an oidhche sin. Bhí an tríomhad bean ró-óg agus níor mhaith léithi athchuinge ar bith a iarraidh. Acht, chuir a cuid deirbhsiúrach
    AT0425: The Search for the Lost Husband
    Máire Ní Ruiseail