School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. (continued from previous page)
    Deineann an préachán agus an fiach dubh a nid i gcrann árd, an Seabhac an cuirlín, an Faolán agus an Pilibín ins na failltreacha. Deineann an fháinleóg agus an gabhlán a neadracha i mbun tsop na dtighte.
    Deirtear go mbíonn fearthainn ag teacht nuair tagann an Cuirlín ó'n bFairrge isteach go dtí an talamh. Nuair a bhíonn an fhainleóg ag eitilt go h-íseal deirtear go mbíonn droch-aimsear ag teacht. Nuair a bhíonn spideóg ag canadh ar bhárr géaga bíonn aimsear bhreágh ag teacht. Má thagann preachán síos an simné deirtear go mbíonn duine éigin chun bháis d'fhághail.
    Do phioc an Spidóg na as Íosa Críost agus do thuit fuil ar a brollach agus sin é an fáth go bhfuil brollach dearg uirthe.
    Bhí aragóint idir na h-éanlaithe uair amháin cé bhéadh 'na rí ortha. Sa deire dubhradar go ndéanfaidís rí de'n éan b'aoirde a bhéadh ábalta eitilt. Chuaidh an dreoiín suas ar dhruim an fhiolair. Nuair a bhí an fiolar comh fada suas agus do b'fhéidir leis, d'eitil an dreoilín suas d'a dhruim. Tugtar "Rí na n-éan" ar an ndreoilín ó shoin i leith.
    Nuair a bhí na saighdiúirí ag dul
    Máire Nic Mhathgamhna