School: An Clochar, Cill Ruis

Kilrush, Co. Clare
An tSr. Pól

1. Nuair a bhíonn cailín ag pósadh bíonn rínnce mór i dtigh an cailín agus bíonn an fear ann leis cun í a thógaint abhaile. Bíonn ar an gcailín rud aosta, rud nuadh, rud ó dhuine eile, agus rud gorm do chaitheamh. Bíonn uirthe í féin a ollmhú gan féachaint i sgathán. Téigheann sí ins an gcár deidhrneac agus téigheann an buachaill ins an gluaisteán tosaigh. Mar bíonn ar an fear bheith ins an Séipéal roimh an mnaoi.
    Nuair a bhíonn an pósadh thart cuireann an fear pinginí suas ins an aer. Annsan téigheann siad go léir go dtí tig an fir chéile agus bíonn fleadh agus féasta acu ins an dtig sin go dtí an mhaidin. I lár na h-oidhche teigheann na "buachallí bána" go dtí an tigh agus bíonn siad ag iarraidh an chéad rinnce a thabhairt don mhnaoi. Dubnarthas an céad duine a cuireadh hata na mná uirthe gurab í an céad duine eile a phósfaidhe. Níl cead ag an mnaoi dul abhaile ar feadh mí nó mar sin. Annsann bíonn rinncé mór eile ins an tig sin i gcoir ne mná.
    Máighréad Ní Crotaigh
    Kilrush, Co. Clare