Scoil: Scoil na mBráthar, Inistíomáin (uimhir rolla 16678)

Ennistimon, Co. Clare
S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    láchfaí iad. Do thánaig na Dubh Crónaig go dtí an tig agus n ná raibh aoine ann do chuireadar tré theine é. Do dóghadh an féár agus gach aon rud a bhí mórthimcheall.
    II

An oidhche sin do dóghadh ag Séamuis Uí Conghaile. Do bhí Seamuis in a suidhe agus é ag caint le Seán O Cluain. Do thánaig na Dubh Crónaigh go dtí doras agus do rith Séamuis amach an cul doras. Do thánadar isteach agus do cuadar ins na seomraí á lorg. Annsan dubhadar le Seán O Cluain go gcuirfead siad tré theine é. Do bhí Seamuis i bpoll timceall dhá céad slat ón dtig agus chonnaic sé Seán ag tabhairt amach an troscháin. Nuair do bhí an tig folamh dho dógadh é.

Miceál O Chomraidhe
    aois 70 bl.
    Lios-Ruadh,
    InisDiomain
  2. In January 1901 or about that time a terrific storm swept Co Clare. Ever since it has been said by the old people that the storm was as bad as the night of the Big Wind. It did not do as much damage however, as the night but that was attributed to
    1. processes and phenomena
    Noel Ó Ceallaigh