School: Liscannor (B.) (roll number 4435)

Liscannor, Co. Clare
Dónall Mac Cárthaigh

1. (no title)

Bhí ludach ann uair amháin agus bhí buachaill aimsire agus bhí buachaill aimsire ar bheagán páighe aige.

Bhí ludach ann uair amháin agus bhí buachaill aimsire ar bheagán páighe aige. D'iarr an buachaill ardú páighe air, agus seo é an freagra a thug an t-lúdach air: ag iarraidh ardú páighe atá tú, fan go bfeichidh mé cé mhéad lá a oibreaghais tú sa bhlian dom. Tá trí céad seasga is cúig lá sa mblian, agus i mblian bisig tá lá i mbreis, sin trí céad seasga is trí lá. Ní oibrigheann tú acht ocht n-uaire sa lá, sé sin le rádh triain an ama. Trian an ama! Ní oibrigheann tú Dia Domhnaig, ná Dia Sathairn acht oiread. Mar ní deanaim-sé son obair an lá sin. Mar sin bíonn tú diomhaoin céad is ceithre lá, as an gcéad fiche is dá lá. Ní fhagann sin acht ocht lá déag le h-aghaidh oibre. Agus bíonn [coighle?] laetha saoire agat as sin. Ina theannta sin bíonn ceithre lá saoire na mbanna agat freisin. Dá réir an comhairimh sin ní
    Máire Nic Aodha
    Cloghaun, Co. Clare