School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. Bhí mor sheisear nó ochtar tiarnaí talún sa paróiste seo sar ar cuireadh as iad, agus níor chónaig éinne acu ann. Seo mar bhí na bailte acu. Ba le Massy; Gort na Binne, Doire Finín, Leac Mór, Cathair Céirín, Inse na hAmhraí, Dromónaig, agus Drom a Garaidhe. Ba le Doctúir “Baldwin”; Réidh na Rí, Gort an Imil, Cloch Adhnadh agus Rathúna. Le Bárters an Leac Beag agus Doireach. Le Jemmet Brúin, ministéir a bhí thall i Shasana agus ní fhaca riamh na baill gur leis iad; Lios Buí agus Ath na Chunna. Le Ministéir Grey; Ceann Droma, Cathair Daithí, Na Cúla, Doire na Tocair, Cnoc Sathrainn, Gort an Eadain; Cill na Mac Óg, Doire na Ceartan, agus Na Cluainte Cearta. Le Cornwall; Baile Uí Bhuaig. Le Hays Cnoc Ruadh agus Cluain Clúd. Le Galgey Caol Fuinsion, Drom Réidh agus Sean Baile Seáin, agus le ….. Brothán agus Dún Dá Radharc.
    Bhí na Tiarnaí talúnann sar ar rugadh an duineis aosta sapharoiste,agus tá beirt nó triúir ós cionn naochadh bliadhna ach sé
    Nóra Ní Chróinín
    Seanbhaile Sheáin, Co. Cork