School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. Ó aimsir Naomh Pádruig anuas bhí oideacas sa tír seo ná raibh a sárú in aon tir eile san domhan. Cuireadh sgoileanna ar bun ann agus tháinig na sluaighte Mac-léíghinn chúcha ó tíorthaibh íasacta, acht chuireadh cosg leo nuair chuiradh na dhligthe pianúla ar bun.
    In aimsir na peín-dligthe ní raibh cead ag aon Chaitiliceac sgoil do mhuine, act nior chois san íad mar d'imthig chuid aca so go raibh an léíghean aca ar fuaid na dúice agus chuireadar suas sgoileanna ins na gleannta agus baill iárgúltha ná raibh dul an airm chúcha. Deirtear liom go raibh trí cinn aca so sa pharóiste: ceann i gCloch Adhnadh, ceann i mBaile Uí Bhuaig agus ceann eile i nDún-Dá-Radhairc. Seán Ua Chonaill an t-oide sgoile bhí ins gac ceann aca sa. Deirtear gur ó Ciarraighe a tháinig sé agus gur fear léigheannta go maith é.
    Bhí Gaidhluinn, bearla, laidean agus gréígis aige. Cár fhoghluim sé íad so níl fhios agam, ac deirtear liom go raibh morán sgoileanna laidne ssan am san i gCiarraidhe.
    I gCloc Adhnadh d'osgail se an chead
        1. buildings