School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. Sé an áit na bhfuilim im chómhnuidhe ná Cloch-adnadh. Tá an áit sin suidhthe i bparóiste Cíll na Martra i mbarúntacht Íar Musgraidhe.Tá ocht dtighthe le feirmeoirí agus trí tighthe le lucht oibre ins an mbaile. Tá feirm ag gabháil le gach ceann des na tighthe.Tá timpeall seasca acra ins gach feirm. Tá chuid den talamh go maith agus tá an cuid eile go h-ana sléibhteach agus lán de cairrigreacha. Níor deineadh aon tighthe nuadh san mbaile le blianta ach do dheieadh na sean-cinn do dheisiú.Tighthe cínn slinne iseadh iad go léir.
    Sé an sloinne is coithchianta san mbaile ná muinntir Murchadha. Tá trí clan díobh ann.
    Sé an fáth gur glaodhadh an ainm sin ar an áit ná go bhfuil cloc mhor ann mar a n-adhnadh na draoithe a dteinte sa tsean aimsir.
    Do bhí scoil mhór ann in ndeire na h-ochtmhadh aoise déag. Deirtear gurb é sin an céad scoil a bhí i gCuige Mumhan. Sean O Conaill
    Cloch Eidhneach, Co. Cork
    Siobhán Ní Loinsigh