Scoil: Baile Uí Bhuaig (C.) (uimhir rolla 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Seo cúntas a fuaras ó dhuine atá ochtmhó Bliadhain. Tá dhá chuid déanta agam de, an méid is cuimin leis féin, agus an méid d'airig sé ó sean-daoine a tháinig roimhis.
    Dubhairt sé liom nár chaith sé aon bhróg go raibh sé ocht mbliadhna, agus nár chuireadh air iad ach gach Domhnach ag dul do dtí an t-aifrean. Bhí sé ag dul ar sgoil ó bhí sé sé bliadhna d'aois, ach chos-nochtuighthe. Théidheadh sé ann, agus gach eile garsún mar é. San am san ní chaitheadh na mná aon bhróg ach Dé Domhnaig, agus ní chuiridís ortha iad chun go déighdís a radharch an tséipéil chun iad bheith deas glan i radharch an phobhail.
    Ní mar sin atá an sgeul fé láthair. Ní h-aon iongna bróga dfheicsint ar pháisde sé mí d'aois, ach is iongna mhór garsún d'fheicsint chos-nochtuighthe. San tsean shaoghal nuair ná bhíodh aon bhróga ortha i rith an lae chaithtí na chosa nígheadh gach oidhche, agus nuair a bhíodh san déanta cuirtí uisge na gcos amach sa chlós i gcás ná bheadh sé roimhe mhuinntir an tíghe a bhí tar éis bháis nuair a thabhairfidís chuaird ar an sean áitreabh[?]
    Síghle Ní Mhurchadha
    Caol Fuinseann, Co. Cork