School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

11) Deirtear nár cheart rothaidhe do casadh lá Feabhra
    12) Deirtear leis nách ceart clíabhán a luaseadh gan leanbh a bheith istig ann
    13) Dá dtógad na ba piast, agus dá ndéanfá cleas na péiste le píosa córda naoi n-uaire ós a chíónn, agus iad a bhualadh leis an córda a bhead agat, deirtear go marbhócad sé sin an piast.
  2. Fadó do bíadh piseóg aca chun an trioc do leigheas an céud fear le capall bán a chídís ar an mbóthar a fíafruighé dhe cad a leigeasfhadh trioch agus an léigheas a déarfhadh sé, a tabhairt don leanbh. D'fíafhruig duine éigin d'fear an capaill bháin cad a leigeasfhadh trioch agus dúbhairt fear an capall báin
    "Bainne cíoch circe agus é crú in adharc muice agus cleite cat ceann fhionn á shuathad."
    b'sin trí neithe ná feúdfai fágail agus ba mar a chéile é is a radh ná bfeúdfaí an trioch do leigheas cun go dtabharfhad sé a chúrsa
    Do chuiridís an leanbh go mbíodh an trioc air timceall an asal síos fé na bolg trí n-uaire trí maidiní ndiadh chéile,
    Máire Ní Chéilleachair
    Ceann Droma, Co. Cork