School: Cill Mhic Abaidh, An Léim (roll number 11245)

Kilmacabea, Co. Cork
Seán Ó Donnabháin

1. Fluirín an Tullach
    Scoláire bocht a bhí beagánín simplíde a b'eadh é.Théigheadh sé timcheall ó tig go tig agus leabhar mór Gaedhluinn fén ascaill aige. San athcumaireacht a bhí an Scríbhinn déanta sa leabhar agus thugadh Fluirín "Eochair" mar ainm ar an leabhar. Oíche agus é ag
    teacht abhaile ón Scibirín agus é ar meisce do thuit sé isteach indíg agus an fhaid a bhí sé na luighe ann dubhairt sé mar leanas
    "File 'gus fáige, scoláire 'gus géar comhairleach agus nár mhór a' truagh go dtachtfadh an bás é gan spás ar thaobh an bhóthair"
    Bhí Donnchadh Ó h-Iarflaithe, an file, ag gabháil thart agus nuair do connaic sé Fluirin agus an íde bhí air dubhairt sé:-
    " A dhuine leóinte cad do chas im' threó thú
    Oidhce reótha ar bhóthar chuisnig"