School: Cill Mhic Abaidh, An Léim (roll number 11245)

Kilmacabea, Co. Cork
Seán Ó Donnabháin

Do thabharfainn gal don té thabharfadh gal dom nuair a bheadh gal aige agus gan aon ghal agam...

"Do thabharfainn gal don té thabharfadh gal dom nuair a bheadh gal aige agus gan aon ghal agam, ach an té ná thabharfadh gal dom nuair a bheadh gal aige agus gan aon gal agam ní thabharfainn gal do nuair a bheadh gal agam agus gan aon ghal aige"
    Do bhí dhá Thadhg ag troid lá agus mhairbh duine aca an fear eile. Ni raibh aoinne ag faire ortha acht amadán. Do tógad an fear eile agus do chuireadh sa phriosún é.
    Nuair do glaodhadh ar an amadán do tháinig sé is do shuidh sé síos. D'fiafruigheadar do an raibh aon nidh le rádh aige. Sé an chainnt adubhairt sé ná "Do bhuail Tadhg Tadhg agus do bhuail Tadhg é, do mhairbh Tadhg Tadhg agus mura mbeadh gur mhairbh Tadhg Tadhg do marbhóchaidh Tadhg é."
    Seán Ó Donnabháin
    Tadhg Ó Muirthuille