School: Cill Mhic Abaidh, An Léim (roll number 11245)

Kilmacabea, Co. Cork
Seán Ó Donnabháin

1. Bainne na gClog
    Bhí fear siubhail ann aon uair amháin agus ba gnáthach leis cuaird a thabhairt ar thig an fheirméara Sasannaigh seo. Bhíodh mór fáilte ag fear a' tige roimis, mar ba breágh leis bheith ag éisteacht leis na sgéulta bhíodh aige gach aon oidhce cois teineadh. Ba gráin le bean a' tige é d'fheiscint ag teacht i dtreo a tige in aon cor agus bhíodh sí ag áiteamh ar a fear chéile an bóthar a thabhairt do, ach bhíodh sé siúd ró ceanúil ar an mbacach agus thugad sé an chluas bhodhar di. An t-am so d'imthig an bacach agus ní raibh sé ag filleadh i bhfad na dhiaidh sin.Bhíodh fear a tighe fiafruighe de bhean a' tige ar chualadh sí aon tuairisg air déarfadh sí siúd ná chuala ach go raibh súil aici go bhfanadh sé mar a raibh aige.
    Bhí tuairim is blian caithte agus an tráthnóna breágh Samhraidh seo, mí an Iúil a b'eadh é, agus bean a' tighe ag imtheacht léi féin ar fui a'tighe d'fhéach sí amach a' doras agus cé cíthfeadh sí ag gabháil aníos a casán ach an fear siubhail.
    Cuir sí clódh mío-shásta uirthi féin láithreach
    Seán Ó Donnabháin