School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (roll number 10047)

Macroom, Co. Cork
Na Siúracha

"Go dtí an Róimh chun mo chéasta arís", arsa'n Tigherna.
    Annsan tháinig náire agus ceann fé ar Pheadar. D'iompuigh sé thar n-ais i dtreo na Cathrach láithreach. Níor staon sé, ná níor luigheaduigheadh ar a mhisneach a thuille.
    Is gearr 'na dhiaidh san gur rugadh air, agus gur daoradh chun chéasta é. D'fhuilig sé féin agus Naomh Pól bás ar son an Chreidimh tamall 'na dhiaidh san.
    Is beag Críostaidhe a théideann ar cuairt go dtí an Róimh ná fanann tamall ar a ghlúnaibh ag guidhe os comhair uaighe na n-Aspal san.
  2. Sé an Caisleán an foirgneamh is ársa san mbaile is docha. Sé Caisleán Mhághchromtha an gnáth-ainm a tugtar ar an gCaisleán ach tá ainm eile ann agus tá sé níos cirte de reir staire - Caisleán Uí Fhloinn. Tá droichead leathan ag dul thar an Sulán i lár an bhaile. Éirigheann an talamh go díreach agus deineann maolán
    Síobhan Ní Mhurchadha
    Kilnarovanagh, Co. Cork