School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (roll number 10047)

Macroom, Co. Cork
Na Siúracha

1. (continued from previous page)
    stopped the ravages of a plaque in the eastern side of the parish by making a blessing in a particular spot called Gurteen na Plagha" or the field of the plague.
    Donal O'Sullivan Beare, when on his way to Leitrim with his followers, prayed at St. Gobnait's shrine.
    Many cures have been affected by imploring her intercession, and many legends have been told of her virtues and miracles.
    Mary Healy,
    Mount Hedges,
    Macroom.
  2. Is beag duine i Mághchromtha nár chuala trácht ar an gCath fuilteach a bhí i mBealach Leachta agus is mór an easorras atá ann ina thaobh - daoine ag rádh gur annso agus annsúd a troideadh an cath céadhna. Acht de réir bhéaloideas atá tímcheall Mághchromtha agus de réir "N. O. L." (ag scríobh sa Cork Historical agus Archaeological Journal Márta 1898 agus úghdair eile (an Carínneach, an Bunabhánach agus Conncubhar Ó Murchadha) troideadh inaice Mhághchromtha é agus seo é an sgéal.
    Troideadh an chath ar an sdtaobh theas de'n tSullán i mBealach Leachta (san áit 'na t=fuil an droichead nua
    Síghle Ní Thuathaigh
    Macroom, Co. Cork