School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (roll number 10047)

Macroom, Co. Cork
Na Siúracha

1. Cia nách paróiste mhór paróiste Chill-na-Martra níor mhar sin a bhí an sgéul san am fadó roimh theacht na Sasanach go hÉirinn, mar bhí paróiste Baile Mhúirne agus roinnt de pharóiste Chluain Droichead ag gábhail léi. Is sa taobh thoir de'n pharóiste a bhí an sean-séipéal san áit go bhfuil roilig Chill-na-Martra anois. Ní raibh ann acht fotharach chínn tuighe, mar ná raibh slinn le fághail san am san. Bhí iomard mór sa sgéal so, toisg go raibh an pharoiste go léir laistiar de'n tséipéal, agus na theannta san ní raibh an sagart na chómhnuidhe i gcómhgar an tséipéil mar is i gCarraig an Phúca a bhí tig an tsagairt suidhte.
    Is fé choimirce Naomh Lachtín atá Cill-na-Martra. Tá tobar ann ina ainm agus is mó turas a thugadh na sean daoine fadó ar an dtobar so, agus is iomdha gearrán agus aicíd a leigheasadh ann. Tá an tobar so clúdaighthe le leacachaibh móra, agus tá dhá fhuinneóig air chun solus a thabhairt don duine a bheadh istig. Ag cúl an tobar tá leach mór teann atá cómh h-árd le leac chínn uagha na seasamh agus mórán slíghe mór tímpal an tobair.
    Peg Ní Mhurchadha
    Caol Fuinseann, Co. Cork