School: Clochar na Trócaire, Maghcromtha (roll number 10047)

Macroom, Co. Cork
Na Siúracha

1. "Cuimhnigh ar phianta Íosa,
    A's brón is buadhairt ní bheidh ort choidhche."
    Fadó, bhí náisiúin an domhain ar fad gheall leis, fé chomhacht na Rómhanach. Nuair a bhíodh na Rómánaigh ag leathanú a gcomhachta dheinídís bóithre móra leathana ó'n Róimh go dtí sna h-áiteanna nuadha a bhíodh fé n-a smacht acu.
    An Bóthar Appia a b'ainm do'n cheann a bhí ag dul ó dheas ó'n gCathair go dtí Brindísi. B'é cúis gur tugadh an ainm sin air, ná gur le linn aimsir Appius Claudius do deineadh é.
    Is mó bliadhain tar-éis bháis Appius, nuair a bhí a mhalairt do riaghaltas sa Róimh do tugadh 'na phriosúnach fan an bhóthair sin, Naomh Pól, chun é do thriail os comhair breithimh sa Chathair.
    Fan an bhóthair chéadna a bhí Naomh Peadar ar teicheadh ó'n ngéirleanamhaint uathbhásach a h-imreadh ar na Críostaithe in aimsir Neró. Deirtear ná raibh sé i bhfad ó'n gCathair nuair a casadh ár dTighearna (moladh go Deo leis) air. Bhí cros mhór 'á h-iompair ag an dTighearna. Tháinig iongnadh ar Pheadar nuair a chonnaic sé é.
    "Ó, cá raghair, a Thighearna?" arsa Peadar leis.
    Máire Ní Cheallacháin