School: Carraig Uí Ulla (Carrigagulla), Baile na Groighe

Carrigagulla, Co. Cork
Pádraig Ó Hanluain

1. (continued from previous page)
    spriosán mbeag nár bfhéidir leis a mheas cad do deinfá dóibh. D'fiafruigeadar d'Fionnn ar theasduigh buachaillí uaidh. Dubhairt Fionn leo nár theastuig agus is amhlaidh a bhí sé ag trial ar an mbaile anois. agus nách raibh biadh ná airgead aca agus nách raibh aon gnóth d'á thuilleadh muirighne aige. Dubhairt siad leis nár bh'aon ualach dó iad féin agus nách ndeunfaidís aon breis costas dó agus go bhfanaidís ina theannta. "Seadh" arsa Fionn ó tá sibh chómh fonnmhar chun fanaimhna is deachair chuir suas daoibh agus deallruigheann sibh go bhfuil chéard éigin agaibh. Dubhradar go raibh. Dfiafruigh sé de duine aca caidé an céard a bhí aca. Dubhairt sé gurbh' é féin Cluas le h-Éisteacht. Dfiafruigh sé den dara duine cad é an chéard do bhí aige. Dubhairt sé gur b'é féin Greim Teangmhála. Dfiafruigh sé dé'n tríomhadh fear caidé an chéard do bhí aige. Dubhairt sé gur b'é féin do chuireadh rian na lachan ar an loch indiu do geobhadh indé ann. D'fhiafhruig sé don ceathramhadh fear cad é an
    Nora Sullivan
    Annagannihy, Co. Cork