School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair tímpeall dhá chéad bliain ó shoin agus do théigheadh sé ag sgoruidheacht gach oidhche.
    Oidhche amháin nuair a bhí sé ag teacht abhaile do bhí sé ana déanach ar fad agus do bhí sé ana dhorcha agus ní fhéadhfhadh sé pioc d'fheisgint.
    Nuair a bhí sé ag teacht thar áit ana dhorcha do chonnaich sé rud bán na sheasamh ar thaobh an chlaidhe. Nuair a bhí sé ag dul thar-nais do ghlaoidh an rud bán air agus d'fhiafhruighach dhe cá raibh sé ag dul an t-am sa don oidhche agus é chóm dhorcha.
    Do tháinig ana eagla ar an bfear nuair a airig sé an mhéid sin, agus níor thug sé aon fhreagra air ach do chuir an rud bán an cheist air airís agus dubhairt an,
    Brighid Ní Donnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Cork