School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann tímpeall céad bliain ó shoin agus ní raibh puinn airgead in-aon-chor aige ach an méid is a choimeádadh beó é.
    Do bhí sé pósta le bean dar ab'ainim Máire agus ní thabharfhadh sí sin aon airgead in-aon-chor do. Oidhche amháin do tháinig bó breágh ramhar chuige chun a thig. Do chuaidh an fear bocht amach agus do chuir sé an bhó isteach sa cró agus do choimead sé í istig sa chró ar feadh trí seachtmhaine.
    Ansan do thóg sé go dtí an t-aonach í agus do dhíol sé í le fear saidhbhir agus do fuair sé deich bpúint uirthe.
    Do bhí sé ana shásta ansan nuair a fuair sé an t-airgead.