Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear 'na chomhnuidhe im Béal- Átha-an-Ghaorthaidh fadhó agus gréasaidhe dho b'eadh é.
    Do bhí sé pósta le bean dar a b'aimn Cáit agus do bhí Cáit ana mhaith chun oibre agus ní dhéanfhad an gréasaidhe pioc in-aon-chor sa bfeirm.
    Lá amháin do bhí an ghreásaidhe ag féachaint ar an bfeirm agus ag siúbhal mór-thimpal air. Ansan do tháinig sé abhaile agus d'fhiafhruig sé de'n bhean an dínnéir do thabhairt do agus dubhairt sí leis ná beadh sí ollamh aice go ceann dhá uair a chluig eile.
    Do chuaidh sé amach airís ag féachaint ar na buaibh agus tar-éis cúpla neómat do tháinig sé isteach agus do thosnuig sé ag críochnúghadh peidhre bróg a bhí á dhéanamh aige. Tar-éis tamaill
    Nóra Ní Chéilleachair
    Com an Ghadhair, Co. Cork