Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Nuair a thángadar chuige d'fhiafhruigheadar de an raibh ticéad aige agus dubhairt sé go raibh.
    Ansan do thosnuig sé ag chuardach a phócaí mar do bhíodh alán ticéadaí aige igcómhnuidhe. Do thóg se iad go léir amach agus do chuardaig sé iad go léir agus do bhí sé ag cainnt léis an duine breóite ar an t-am gchéadhna. Fé dheire dubhairt sé ghur thug sé an ticéad don fear a bhí ag an ndhoras agus do rith sé amach chómh mear is d'fhéadfhadh sé mar do bhí a ghnó déanta aige agus níor thug sé aon ticéad don bfear a bhí ag an ndoras.
  2. Do bhí fear ann uair agus do théigheadh se ag sgoruidheacht gach oidhche. Oidhche amháin do chuaidh fear amach is chuir sé casóg bán air féin agus deirim leat nár chuaidh se amach a tuille aon oidhche eile.
    Brigid Ní Dhonnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí