School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

í agus dubhairt sé léi gur bréag a bhí aice dhá insint do agus dubhairt sí nár bheadh.
    Ansan dubhairt sé léi muna neósadh sí an fhírinne dho go dtabharfhadh sé rud éigin do go gcuimhneóchadh sí air ar feadh tamaill.
    Dubhairt an chailín leis gur ghoid an fear an dinnéar uaithe ach níor chreid sé in-aon-chor í.
    Do bhí dhá bhata aige agus do chuir sé an dhá bhata mór-thímpeall a dhá chois agus so thug sé buille den bhata dhi ar a thóin agus do liúig sí.
    Nuair a tháinig an oidhche dubhairt an fear saidhbhir leis an gcailín gan dul abhaile in-aon-chor an oidhche seo nó dá raghadh sí go ngeóbhadh sí rud níos measa ná mar a fuair sí cheana. Do cheangail sé an chailín le téad agus i lár na noidhche do bhí sí a d’iarraidh dul abhaile.
    Nóra Ní Chéilleachair
    Tadhg Ó Chéilleachair