Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Níor chómhnuigh Seán Bán Gabha ró fhada ón áit do chuir an tuille amach an bloc. Fear fial, fairsing, súgach, do b'eadh an Gabha so. Ní bhíodh an t-eiteachas aige d'éinne. Bhí sé úmhal éasga chun gach nídh d'iarrfaí air a dhéanamh ó Luan go Sathran, acht nuair thiocfadh an Domhnach ní dhéanfadh sé briseadh na saoíre d'aon fhear dá saoradh sé ón mbás é. Bhíodh lán na ceártan d'fhearaibh ag sgoruidheacht aige gach oidhche. Oidhche dá raibh sé ag obair leis do thuit an inneóin anuas de'n bhloc. "Aicíd ort mar bhloc" ar seiseann. "Is díreach gur mé atá cráidhte agat. Bíonn an inneóin sin ag tuitim anuas de gach aon
      1. people
    Diarmuid Ó Laoghaire