School: Doire Chonaire (roll number 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

1. Sean bóthar na Gaibhle ceann des na seana bóithre a bhí ann fadó agus bóthar ana crosdála abeadh é. Thógaidís cómh cómhgarach é agus b'féidir leó é. Bhí so mar bóthar ag gábhail aníar tré Móitín Sodair agus as san go Cúranail, aníos tríd an Mháim agus síar tré Bun na Failleacha dubha agus bhí tig táirrne id san agus bhíodh páitrún ann gach aon tráthnóna Dé Domhnaig ag rinnce agus ag ól agus ag amhrán. Do bhailigheadh na daoine ós gach aon bhall ann. Gheóbaidís boitáille ar réal an cháirt agus sé an áit a beadh san ná ar dhruim Magainagáin ar an sean bóthair agus sin é an bhóthar go ngabadh an post fadó agus bean a bhí ag tabhairt an phuist léi an úair sin gach aon oidhche. Cúpla blían 'na dhíaidh sin do bhí fear ag tabhairt an phuist leis agus do bhí capall diallait aige.
    Sé an bóthar a bhí ag muinntear an Ghleanna Ghairbh na seana bóthair
        1. public infrastructure